De zin en onzin van voedingssupplementen deel 2
Je lekker voelen, gezond eten en voldoende beweging. Het zou verplichte kost moeten zijn op elke school. Zolang het vak ‘leven’ echter nog niet bestaat praat eigenaar van sport en ontspanningcentrum Bert Woning ons graag bij. Dat doet hij met een twaalfdelige column waarin hij adviseert en misverstanden naar het rijk der fabeltjes verwijst.
Na de vele reacties op de column vorige maand over de zin en onzin van voedingssupplementen, wil ik hierop in deze column graag terug komen. Niet om er een welles-nietes spelletje van te maken, maar om mensen bewust te maken van wat wel en niet te nemen. Zo kun je voor jezelf uitvinden wat goed en niet goed voor je is.
Veel mensen weten eigenlijk niet wat de werking van vitaminen is en nemen ze als preventie. Als je echter niet weet wat je tekorten zijn, waarom zou je ze dan nemen? Sommigen vragen of ik tegen het gebruik van supplementen ben, nee zeker niet maar wel met beleid en doelgericht.
Al vijfentwintig jaar ben ik actief in de sportwereld en in de loop van deze jaren verdiep je jezelf onder andere in voedingssupplementen. In het begin om voor jezelf een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten en later om je leden zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Maar wat is nu daadwerkelijk de functie van bijvoorbeeld vitaminen / mineralen?
Vitaminen / mineralen ondersteunen veel vitale functies in ons lichaam. Als je lichaam niet over deze vitale functies kan beschikken, kunnen er ziekte verschijnselen ontstaan. Het grootste gedeelte van de vitaminen / mineralen kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dan ook binnen krijgen via onze voeding. Zoals in mijn vorige column beschreven, is normaal gesproken een uitgebalanceerd dieet van groente en fruit voldoende om ons lichaam van deze vitaminen en mineralen te voorzien.
Maar wil je dan toch je lichaam ondersteunen door supplementen, is het belangrijk om te weten wat je tekorten zijn en dan deze aan te vullen. Doe dit wel met een supplement van natuurlijke afkomst, en niet van synthetische afkomst! Vaak adviseer ik mijn klanten Vitasprays, dit zijn supplementen met alleen natuurlijke en vegetarische ingrediënten.
Dat vitaminen ook een risico kunnen zijn heb ik ook in de vorige column besproken. In de uitzending van Tros Radar, van 28 november, wijst Prof. Dr. Ir Ellen Kampman er op dat onderzoek uitwijst dat bijvoorbeeld een te hoge dosering van vitaminen E het risico op prostaat kanker kan verhogen. Ook kunnen foliumzuur en selenium een schadelijke werking hebben (deze uitzending kan je zien op uitzending gemist, Tros Radar van 28 nov). Wil je jezelf verder verdiepen in de werking van supplementen, is het boek van Brain R. Clement “Supplementen onder de loep, vitaminen mineralen en hun effect op je gezondheid” een echte aanrader.
Al de columns kun je na lezen op www.leefkampen.nl
Ik wens jullie allen prettige feestdagen en een goed uiteinde, pas goed op jezelf.
Groet, Bert.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!